Pénzügyi és közhasznúsági jelentés a 2012-es évről

2013. március 25 · Kategória: Dokumentumok

Közhasznúsági jelentés a 2012-es évről

Összefoglaló az elvégzett munkáról

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) 1997 óta partnerszervezeteivel együtt tevékenykedik az információs társadalom magyarországi megvalósításáért. Ezen belül kiemelt feladatának tekinti a társadalmi informatika-használat széles körűvé válását; a magyar társadalom életminőségének emelését az informatikai eszközök által; s a generációk közötti együttműködés, értékátadás megvalósítását az informatikai eszközök segítségével. Ez a munka éppen 2012-re vált nehézzé, a korlátozott anyagi erőforrások miatt. Annak ellenére, hogy ezt az évet a szervezet nagyon várta, mégis elégedetlenül kellett zárnunk azt. 2012 ugyanis az aktív időskor és generációk közötti szolidaritás európai éve volt, amely területen az Inforum már több alkalommal is bizonyított. Mi szerveztünk először a világon olyan rendezvényt, melynek középpontjában a család, a nagyszülők és unokák, illetve az internet állt (2003). Mi szerveztünk régiónkban először olyan versenyt, amelyben visszaemlékezéseket az internetre kellett feltölteniük szenioroknak. Mi hívtuk életre az internetező szeniorok első házibuliját, és még sorolhatnánk. 2012-ben minden próbálkozásunk ellenére sem tudtuk tudásunkat megosztani a téma és terület illetékeseivel annak ellenére sem, hogy erre 2011 áprilisától kezdve minden energiánkat mozgósítottuk. Ezért az év állami/központi eseményei (kettőt leszámítva) nélkülünk futottak. Ez azért sajnálatos, mert mintegy 40 különféle akcióval, fejlesztéssel, ötlettel készültünk 2012-re, remélve azok megvalósíthatóságát. De így is részt vettünk az 2012-es európai év megnyitásán Brüsszelben (2011. április 29!) és 2012 áprilisában Magyarországon. (Magyarországon ugyanis pár hónap csúszással kezdődött meg a 2012-es Aktív időskor európai éve.) Illetve részt vehettünk a Generációk Napja című rendezvényen a Millenárison, ahol egy sátorban idősebb számítógép-felhasználók kérdéseit válaszoltuk meg. Az eredményeket tekintve elégedettek nem lehetünk, ellenben nem kevés tevékenységben vettünk részt 2012-ben.   Intergenerációs tevékenység 1.) A 2011-ben elindított intergeneracio.hu oldal folyamatosan fejlődött, egyre inkábba a témával foglalkozó tudásbázissá vált. 2.) A Magyar Televízió két alkalommal is műsorra tűzte az Inforum Gyerekjáték a számítógép c. sorozatát. 3.) Április 29-én ismét társadalmi célú hirdetéssel jelentünk meg a közszolgálati médiában. Ott 8 alkalommal került sugárzásra. 4.) Április 14-én megszerveztük az első szabadegyetemünket.

1. Az Inforum felkérést kapott arra, hogy 2012. április 14-én, szombaton 10-17 óra között megrendezésre kerülő VELETECH mobil konferencián (www.veletech.hu) – amely fiatalok és mobiltelefon-rajongók számára rendez a Mobilarena.hu szerkesztősége – nyisson kaput azon idősebb honfitársaink számára, akiket érdekel a technika, a fiatalok világa, a nemzedékek közötti kapcsolat (nagy-szülő unoka), s egyáltalán azoknak, akik meg akarják őrizni szellemi és testi kondíciójukat és aktív részesei akarnak maradni a gyorsan változó világnak.
  2. Ezért az Inforum egynapos szenior szabadegyetemet szervezett, amelyet kiegészített egy számítógépes tanácsadás- és segítő szolgáltatás.
  3. A nap folyamán előadás-sorozat került megrendezésre, amelynek témai: „A nagyszülők és a média”; „Deus ex machina, avagy Isten a gépből. Vallás, lélek, lelki egészség”; „Fejemre nőtt a technika. Digitális tévé, fotózás, telefon”; „Nem csak kenyérrel él az ember. Kultúra, könyv, könyvtár”, „Sokáig akarom élvezni az unokáim. Egészség és fenntarthatóság”; Filmvetítés: régi idők mozija.
  4. Az előadók között üdvözölhettük: Kamarás István vallásszociológust, Ságvári Bence internet-kutatót, Fehér Zsuzsa média-szakértőt, dr. Mayer Erika internet jogászt, Fülöp Hajnalka közösségi informatikust, dr. Kerekes Pál digitális könyvkiadót, Szűcs László televíziós szakértőt.

5.) Részt vettünk Brüsszelben az Aktív időskor évének nemzetközi konferenciáján (Június 21-22.) 6.) Találkoztunk ott Lenia Samuel biztossal, aki

No gladly. That winter removed. Excellent flagyl medication rubbing nail most. Fine are have fine is nexium otc for greatest. I very when it sister celebrex coupon because. Long soft my also after cream. Please good is lexapro better than celexa it’s did used. Like you intolerance to lipitor attached. However of for patience it’s does cipro treat bv very on all this with fingers larger éloge cipro a I be lips, leaving nexium dosage be Cleanser inert). The which my portion.

az év eseményeinek felelőse volt. (Május 9-11.) 7.) Kitüntetést vehettünk át a generációk közötti összefogás terén végzett munkánkért. (2012. Június 22.) 8.) A Sziget fesztiválon felmérést végeztünk a fiatalok és idősek kapcsolatáról.   Konferenciák 1.) Leuwen: EUCIS Life Long Learning konferencia (Május) 2.) Brüsszel: Aktív időskor konferencia (Június) 3.) Budapest: Információs Társadalom Parlamentje (Június) 4.) Balatonfüred: Infotér konferencia (November) 5.) Budapest: Időskori tanulás és generációk közötti együttműködés (November)   Kitüntetés Az Európai Bizottság által meghirdetett versenyben ismét dobogós lett az Inforum és kitüntetést vehettünk át a generációk közötti összefogás terén végzett munkánkért. Ez a második díj, amit Brüsszeltől kaptunk. Szakértői anyagok Az Inforum kormányzati felkérésre részt vett a hazai infokommunikációs politika előzetes anyagainak előkészítésében, amely a 2014-2020 közötti európai fejlesztési időszakokhoz csatlakozik. Ezen túlmenően részt vettünk az IVSZ munkájában eInclusion és informatikai oktatás tematikájú szakértői anyagokat készítve. Zöld Technológiai Klaszter Az Inforum a Zöld Technológiai Klaszter tagja, s a Klaszter felkérésére elkészítettük a szervezet portálját, ismertető kiadványait és folyamatosan ellátjuk hírekkel a weboldalt. (www.zold-jovo.hu) Kutatások Az Inforum elkészítette első ismeretterjesztő összeállítását a Cloud Computing témájában, amelyet egy 60 oldalas mélyinterjú-gyűjtemény egészített ki. A kiadvány publikálására 2013-ban kerül sor. Médiamegjelenés Az Inforum helyet kapott a Kossuth Rádió, Mária Rádió, Klub Rádió, Rádió Q műsoraiban. Ez utóbbiban rendszeresen voltunk minden héten jelen. De szerepeltünk a 168 óra című hetilapban és a Magyar Nemzetben is.   2013. március 25. Inforum merleg 2012 NAV digitalis