Kamasz panasz – Nagyi vigasz – Rádió ’68 – Egy intergenerációs online rádió koncepciója

2012. május 20 · Kategória: Dokumentumok 

 

A célunk: létrehozni az idősek és fiatalok (diákok) által közösen szerkesztett, készített internet rádióját a 60-as évek és napjaink értékeivel, zenéivel, irodalmával. A rádióban a nagyszülők és unokák generációinak tagjai közösen keresnek válaszokat napjaink kihívásaira, egymás problémáira és kérdéseire, és itt oszthatják meg örömeiket.

***

A Rádió ’68 nevében is megfogalmaz egy üzenetet. A ma nagyszülőinek zöme a diáklázadások, a beatkorszak idején volt fiatal(asszony) s gyerekeik is azon idő tájt születtek. A hatvanas évek az ő ifjúkorukat jelenti. A fiatalság magában hordozza az újítást, az útkeresést, vagy akár a lázadást a szülők generációja ellen. Akik a ma szeniorjai, azok 50 éve energikus, jövőkereső fiatalok voltak, s hittek a szebb és boldog jövőben. Van, akinek sikerült, van, akinek nem megtalálni a boldogságot.

A ma 60+ generáció tagjainak nyújt megszólalási lehetőséget az online rádió, hogy tanácsaikkal, tapasztalataikkal segítséget adjanak a ma kamaszainak, unokáik vagy potenciálisan unoka-korú fiataloknak, kamaszoknak. Fontos, hogy legyen egy fórum, ahol megoszthassák gondjaikat, problémáikat, mindennapi nehézségeiket a fiatalokkal, hogy azok is segítséget nyújthassanak nekik.

A fiatalok dinamizmusát, s modern korbeli jártasságát sem nélkülözheti a rádió. Ahogy az idősek tapasztalata, pályája, emlékei értéket jelentenek, úgy a fiatalok világlátása is értéket jelent: meg kell ismernie az idősebbeknek is a ma tízen- és huszonéveseinek értékeit, zenéit, olvasmányait. Az idősebbeknek is követnie kell a fiatalokat a virtuális térbe, a Facebookra, s kedvenc helyeikre, legyen az online vagy offline.

Ezért olyan témák kerülnek terítékre, amelyek minden korcsoport számára fontosak. A kultúra minden ága (a színművészettől a mozgáskultúráig, de ide tartozik a tánc, zene is), a divat (egykor és ma), a mindennapi élet (vásárlás, pénz, diáklét, tanulás, lakások), különösen a társas együttélésre (barátok, bulik, közösségi rendezvények, együttlét, szerelem); de kitérünk a média, a technológia, az oktatás és társadalmi mobilizáció kérdéseire is.

A rádió szembesíti a régi és mai értékeket, zenéket, irodalmat, társadalmi viselkedést és arra törekszik, hogy a társadalomból, a gazdasági és munkahelyi életből kiszoruló idősek visszataláljanak az aktív mindennapokhoz. Fontosnak látjuk azt is, hogy legyen egy virtuális tér, ahol a ma fiataljai megoszthatják bánataikat, szakértő és szerető válaszokat kapjanak saját kérdéseikre. A rádió ’68 arra törekszik, hogy egymásra találjon több generáció, hogy legyen tér a panaszok kibeszélésére és legyen ott megfelelő válasz és vigasz is.

Nem marad ki a szülők generációja sem: a nagyszülők gyermekei, a tinik szülei. Ők is a műsorfolyam egyik célcsoportja: ismerjék meg gyerekeiket, szüleiket – másképp.

Dombi Gábor