Digitális szülők – új tematikus tudásbázis az Inforumtól!

2015. január 15 · Kategória: Hírek / Felhívások 

A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács és az Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum együttműködése alapján elindult a Digitális Szülők weboldal és információs adatbázis. Ennek célja, hogy gyűjtse azokat a hazai és nemzetközi híreket, jó gyakorlatokat, amelyek a szülőket segítik abban, hogy gyermekeik megértő támogatói legyenek az internet felfedezésének útján. A szerkesztők (Faragó Judit, Fülöp Hajnalka és Dombi Gábor) várják azokat az információkat, amelyeket szülők és pedagógusok osztanának meg másokkal: milyen jó és hasznos módszereket találtak abból a célból, hogy a családok ismerkedése az internettel ne a tiltás és veszekedések, korlátozások mentén alakuljon ki, hanem közös felfedezéssé váljon. Fontosnak találjuk, hogy gyermekünk — ha rátalál akár a legvadabb internet-oldalakra is –, értő magyarázatot, segítséget, támogatást kapjon annak megértéséhez, mit is jelent az internet, s mit több: mit jelent a család számára a digitális nagyvilág.

Az internet elterjedése óta szinte összenőttek e szavak „az internet veszélyei”, a gyerekekkel kapcsolatos kontextusokban. Persze a városi utcán való közlekedés veszélyesebb, de tudjuk, hogyan kell gyermekeinket megtanítani közlekedni, és amíg a tanulás tart, évekig fogjuk a kezüket. Ebben a kézen fogva tanításban szeretnénk támasz nyújtani a szülőknek ezzel a tudástárral.

A veszélyek és tiltások sulykolása helyett, reméljük, hogy e tudástárunk ahhoz, hogy az online világban is tájékozottabb, magabiztosabb szülők veszélytelenné tudják tenni a gyermekeik számára azzal, hogy „kézen fogva” vezetik be őket oda. E feladat nem könnyű, mert a mai szülők ezt nem tanulhatták még meg a saját szüleiktől.

Segítségül összegyűjtöttük azokat a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat, amely segítséget nyújt abban, hogy a felnőttek gyermekeik megértő támogatói legyenek az internet felfedezésének útján. Fontosnak találjuk, hogy gyermekünk — ha rátalál akár a legvadabb internet-oldalakra is –, értő magyarázatot, segítséget, támogatást kapjon annak megértéséhez, mit is jelent az internet, s mit több: mit jelent a család számára a digitális nagyvilág.

A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a családok értékrendje határozza meg az internethez való viszonyt, s ne külső befolyások, divatok, politikai fordulatok áldozatává váljanak a családok. Ehhez mindenképpen szükség van arra, hogy a családtagok mind többet beszélgessenek egymással, s ismerjék meg a család múltját, gyökereit, hogy a gyerekek stabilan, kiegyensúlyozottan állhassanak a forgandó világ közepén.

A szerkesztők (Faragó Judit, Fülöp Hajnalka és Dombi Gábor) várják azokat az információkat, amelyeket szülők és pedagógusok osztanának meg másokkal: milyen jó és hasznos módszereket találtak abból a célból, hogy a családok ismerkedése az internettel ne a tiltás és veszekedések, korlátozások mentén alakuljon ki, hanem közös felfedezéssé váljon.

Az oldal informatikai hátterét az Infopoly Alapítvány (az Inforum tagja) szolgáltatja.

Az oldal itt érhető el.