E-közgazgatási tudásportál tavasszal

2009. december 18 · Kategória: Közigazgatási Reform Programok 

konyvekA hagyományos funkciók mellett interaktív és web 2.0 szolgáltatások is elérhetők lesznek 2010 tavaszától a készülő internetes oldalon.

Már javában zajlik az elektronikus közigazgatási tudásportál kialakítása az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Államreform Operatív Programja (ÁROP) keretében az EU Európai Szociális Alapja és a magyar kormány 145,8 millió forintos finanszírozásával. A kiemelt projekt, amelynek végrehajtása a tervek szerint 2010. márciusában fejeződik be, gyakorlatilag mindenki hasznára lehet, hiszen a hagyományos honlap funkciók mellett további interaktív és web 2.0 szolgáltatásokat nyújt majd felhasználói számára. Ezek körébe tartoznak többek között az e-learning, e-tanácsadás az intézmények e-közigazgatási és e-közszolgáltatási fejlesztéseihez, valamint számos navigációs és felhasználóbarát keresési lehetőség a többdimenziós szakértői tudástérképen.

A közigazgatás továbbfejlesztésének egyik fontos területe az elektronikus alkalmazások céltudatos és eredmény-orientált elterjesztése a közigazgatásban. A támogatás célja, hogy járuljon hozzá az infrastruktúra fejlesztéssel is járó elektronikus közigazgatási projektek minél hatékonyabb tervezéséhez, előkészítéséhez és lebonyolításához; az elektronikus működéséhez és az ügyfélközpontú szolgáltatások kialakításához szükséges képességek és szaktudás biztosítása által.

Az e-közigazgatási tudásportál projekt egyik eredménye egy olyan interaktív tudásbázis lesz, amely a strukturáltan gyűjtött, rendszerezett és a portálon megjelenített információk, valamint a hazai és nemzetközi tapasztalatok, trendek, stratégiák folyamatos nyomon követése által megszerzett tudás felhasználásával támogatja, hogy a hazai közigazgatásban átgondolt, országosan és nemzetközileg is összehangolt, interoperábilis fejlesztések jöjjenek létre.

A projekt célja, hogy feltárja és elérhetővé tegye a központi és a helyi közigazgatás intézményeiben már meglévő e-közszolgáltatásokkal összefüggő szakmai információkat és tudásbázisokat. Ennek megfelelően nyomon követi és közzéteszi az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) és az ÁROP projektjei során létrejövő új ismereteket és megoldásokat, bemutatja a hazai és külföldi úgynevezett „legjobb gyakorlatokat” is.

A tudásportál egyrészt az egyes közigazgatási intézmények között (G2G: government-to-government) nyújt információs szolgáltatást, másrészt nyitott lesz a nagyközönség számára is: a köztisztviselővé válást életpályának tekintő fiatalok és olyan szakemberek (például projektmenedzserek, gazdasági és IKT szakemberek) találhatnak rajta széles körű információt, akik a versenyszférában szerzett tudásukat a jövőben a közigazgatásban kívánják hasznosítani. Ugyancsak információval szolgál majd azoknak a vállalkozásoknak, amelyek valamilyen terméknek vagy szolgáltatásnak a központi, illetve a helyi közigazgatási intézmények számára történő értékesítésében vesznek részt.

Az új portál szolgáltatásai
- e-learning, e-tanácsadás az intézmények e-közigazgatási és e-közszolgáltatási fejlesztéseihez
– navigációs és felhasználóbarát keresési lehetőségek a többdimenziós szakértői tudástérképen
– információ-szolgáltatás intézmények között, a közigazgatásban dolgozók és a vállalkozások számára
– hazai és külföldi legjobb gyakorlatok bemutatása

logopar_szlogen_small